Monday, September 17, 2012

Sunday, September 16, 2012

Γεωλογικός χρόνος - Geologic time scale



Η Γη 600 εκ. χρόνια πριν από σήμερα

Στόχοι: Αναζήτηση πληροφορίας στο Διαδίκτυο. Κριτήρια επιλογής. Εξοικείωση και κατανόηση πληροφορίας από ψηφιακά μέσα. Διαγραμματική αναπαράσταση και καταγραφή πληροφορίας στο χαρτί και σε ψηφιακό αρχείο. Πολυμέσα – πολυτροπικά κείμενα, δεσμοί-υπερσυνδέσεις. Χρήση excel, powerpoint.

Δραστηριότητες 
  1. Δείτε το βίντεο:
    1. Earth Million Years From Now  http://youtu.be/uGcDed4xVD4 (downloaded video Earth 100 Million Years From Now.mpg 52.623 KB, 3:19, provided by Ron Blakey, Professor of Geology, Northern Arizona University)
    2. Παρατηρείστε προσεκτικά τα κείμενα πάνω στις εικόνες.
  2. Γεωλογικός χρόνος – εποχές (00:47)
    1. Ποιες είναι οι μονάδες μέτρησης του γεωλογικού χρόνου;
    2. Οι γεωλόγοι χρησιμοποιούν επίσης τους όρους ΥΣΤΕΡΗ, ΜΕΣΗ, ΠΡΩΙΜΗ ως υποδιαιρέσεις των γεωλογικών χρονολογικών μονάδων. Ποιοι όροι επίσης χρησιμοποιούνται αντί του όρου ΥΣΤΕΡΗ και ΠΡΩΙΜΗ;
    3. Οι γεωλόγοι ονομάζουν Προκάμβριο ή  Κρυπροζωϊκό Χρόνο την περίοδο του Προτεροζωικού αιώνα (2500 mya έως 542 mya (εκατομμύρια χρόνια πριν)), του Αρχαιοζωικού αιώνα (2500 mya (εκατομμύρια χρόνια πριν)) και του Καταρχαιοζωικού αιώνας (πριν από 3800 εκατομμύρια χρόνια (mya)). 
    4. Σχεδιάστε γράφημα (διαγραμματική αναπαράσταση) με τον ΠΡΟΚΑΜΒΡΙΟ Χρόνο. Βρείτε υποδείγματα για Timelines και Geologic time scales.
  1. Γεωλογικός χρόνος Η γεωλογική χρονολογική κλίμακα χρησιμοποιείται στη γεωλογία, την αρχαιολογία και άλλες επιστήμες για την περιγραφή των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Γης. Οι πίνακες των γεωλογικών περιόδων σήμερα έχουν τυποποιηθεί και ακολουθούν τις ημερομηνίες και την ονοματολογία της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας και χρησιμοποιούν τους πρότυπους χρωματικούς κώδικες της Γεωλογικής Επιθεώρησης των Η.Π.Α.
Ρίξτε μια ματιά στον πίνακα της ιστοσελίδας με θέμα τον Γεωλογικό χρόνο.

4.  Αντιστοιχίστε σε πίνακα (και στο excel) τις περιόδους και τα γεγονότα με εικόνες όπως φαίνονται στο video και αναφέρονται στον πίνακα της ιστοσελίδας του Γεωλογικού χρόνου, αναγράφοντας την εποχή στα ελληνικά και στα αγγλικά. Παρατηρείτε αποκλίσεις στο βίντεο και στον πίνακα και αν ναι, ποιες;

5.   Αποθηκεύστε τη δουλειά σας στον φάκελο GO_MUSEUM_2012-13/1_EARTH γράφοντας ως υποσέλιδο το ονοματεπώνυμό σας.

Περιγραφή εργασίας - Project description

                                      Open publication - Free publishing - More gomuseum